Crisis is stilaan voorbij: opnieuw meer echtscheidingen

118749In 2013 noteerden de Belgische notarissen 15 procent meer echtscheidingen. ‘De crisis doet meer huwelijken stuklopen, maar het effect is pas nadien te zien.’

De Belgische notarissen noteerden vorig jaar 15 procent meer echtscheidingen dan in 2012 en ook meer dan in 2011 en 2010. “In 2013 zagen we het consumentenvertrouwen stelselmatig stijgen, en daarmee gepaard is ook het aantal echtscheidingen gestegen”, zegt Bart Van Opstal, voorzitter van de Belgische federatie van notarissen, in Het Nieuwsblad en De Standaard.

Uit het jaarverslag van de Belgische notarissen blijkt dat ze vorig jaar 15 procent meer echtscheidingen bekrachtigden dan in 2012. Ze tellen weliswaar enkel de echtscheidingen met onderlinge toestemming, maar de cijfers vormen niettemin een goede indicatie.

Socioloog Dimitri Mortelmans is niet verwonderd. Volgens hem doet de crisis meer huwelijken stuklopen door financiële problemen. “Maar het effect is pas nadien te zien, want tijdens de crisis maken de koppels de al dan niet bewuste calculatie dat het een dure grap is om uit elkaar te gaan.”

Bron: Belga/AVE