Afschaffen aftrekpost pijnlijk voor alimentatiebetaler
De ingreep van het kabinet in de kindregelingen, dreigt verstrekkende gevolgen te hebben voor alimentatiebetalende ouders. Vanaf 2015 kunnen zij een deel van hun betaalde alimentatie niet meer aftrekken en dat kost hen tot meer dan 100 euro per maand. Dit zorgt voor strijd tussen gescheiden ouders, stellen experts.
Gescheiden ouders die kinderalimentatie betalen hebben geen recht op kinderbijslag, maar kunnen een deel van de alimentatie wel opvoeren als aftrekpost. Volgend jaar niet meer. De aftrek voor levensonderhoud van kinderen is dit jaar al flink beperkt en in 2015 verdwijnt die helemaal. In de Tweede Kamer is deze week gedebatteerd over de wijziging van diverse kindregelingen. Een ruime Kamermeerderheid staat achter de wijzigingen.
Een alimentatiebetaler met twee puberende kinderen had in 2013 door de aftrekpost nog een netto voordeel van 116,20 euro per maand, dit jaar is dat nog maar 81,20 euro. Volgend jaar gaat deze ouder er dus nog eens ruim 80 euro per maand op achteruit. Extra pijnlijk is dat dit ook alleenstaande ouders met lage inkomens treft.
Strijd tussen gescheiden ouders
Dit leidt tot strijd tussen gescheiden ouders, stelt advocaat Rob van Coolwijk. Hij is voorzitter van de vFAS, de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators. Minister Asscher zei deze week in een antwoord op Kamervragen dat gescheiden ouders zelf de effecten kunnen verzachten door de alimentatie hierop aan te passen. „Ik vind dat wel erg makkelijk,” zegt Van Coolwijk. Alimentatie-ontvangende ouders zullen niet zomaar het bedrag willen verminderen, daarom moet men naar de rechter voor een herberekening van de alimentatie.
Van Coolwijk verwacht een flinke toestroom van wijzigingsverzoeken. „Het kan wel een half jaar duren voordat de kinderalimentatie is bijgesteld. Kinderen krijgen hier last van omdat hun ouders ruzie krijgen over geld. Ik vraag me af of de politiek zich wel bewust is voor de gevolgen voor gescheiden ouders.” Van Coolwijk hoopt dat ouders hier samen proberen uit te komen. „Ze kunnen allebei niets doen aan de verdwijning van de aftrek en als ze in overleg blijven, zijn de kinderen niet de dupe.”
Bron: De Telegraaf, door Thijs Rösken