Gevolgen scheiding

Elk jaar krijgen 70.000 thuiswonende kinderen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Kinderen beleven de scheiding van hun ouders doorgaans als een aardbeving in hun bestaan. Alle zekerheid die zij tot dan toe hadden, wordt weggeslagen. Vaak hebben kinderen schuldgevoelens en denken zij dat het aan hen ligt.

De reacties van kinderen op de scheiding van hun ouders zijn zeer divers te noemen. Daarbij speelt de persoonlijkheid van het kind en de leeftijd uiteraard een grote rol. Jonge kinderen kunnen weer gaan bedplassen, terwijl pubers reageren met boosheid. Klikt u hier voor de meest voorkomende reacties bij kinderen.

Rol van de ouders
Er is een grote rol weggelegd voor u als ouders. De manier waarop u met elkaar omgaat, heeft grote gevolgen voor de verdere ontwikkeling van uw kind. Na een scheiding blijven ex-partners soms in een vete verwikkeld; ouders die blijven strijden, daar zijn de kinderen uiteindelijk de dupe van. Om dit te voorkomen, leggen wij de nadruk op het belang van de kinderen en proberen wij samen met u ervoor te zorgen dat u met respect uit elkaar gaat.
In een relatie heeft u als ouder twee rollen: de rol van partner en de rol van ouder. Door een scheiding verandert dat; u bent ex-partner maar blijft medeouder. Als ouder stelt u het belang van uw kind centraal, dit botst weleens met de ex-partnerrol. Wat verandert is de partnerrelatie tussen de ouders, de rol als ouders blijft intact net als de band met oma’s en opa’s, juf en vriendjes en vriendinnetjes.

Van belang is verder om vooral in het begin niet teveel veranderingen door te voeren, laat kinderen rustig wennen aan hun nieuwe situatie en/of nieuwe omgeving. Heeft u bijvoorbeeld een nieuwe partner, laat deze dan niet direct toe in het leven van uw kinderen, zij hebben al genoeg te verwerken voor wat betreft hun eigen emoties. De twee belangrijkste personen in hun leven hebben namelijk verteld dat zij niet meer samen verder willen; een nieuwe partner in hun leven is dan wel het laatste waar zij aan willen denken en mee geconfronteerd willen worden.

Ook is het goed om de kinderen (indien mogelijk) op dezelfde school en/of buurt te houden. Zij hebben daar vaak hun sociale contacten, waar zij steun en afleiding kunnen vinden. Opnieuw beginnen op een moment dat je toch al niet zo lekker in je vel zit kan veel stress opleveren.

Hoe vertel ik het de kinderen?
Uit gesprekken met kinderen van gescheiden ouders komt één ding altijd weer naar voren: het moment dat hun ouders vertelden dat ze gingen scheiden. Kinderen (als ze er oud genoeg voor zijn) vergeten dat moment nooit meer, de scheiding zal alles in hun leven veranderen en dus is het een goed idee om dat gesprek voor te bereiden; hoe vertel ik het en wat vertel ik? Wij informeren en ondersteunen u hierbij.

Loyaliteitsconflict
Misschien heeft u er weleens iets over gehoord; loyaliteitsconflict. De psychiater Iwan Boszormenyi Nagy omschreef de begrippen loyaliteit en loyaliteitsconflict voor het eerst. Hij omschrijft deze begrippen in een theorie die aan geeft dat de band tussen ouder en kind bestaat: of men nu wil of niet. Doordat het kind zijn leven te danken heeft aan beide ouders, kan het kind niet anders dan loyaal (trouw) zijn aan hen beide. Het gezamenlijk hebben van de familie- wortels (ook met de vorige generaties) vormt een onvervangbare band tussen mensen. Deze basale loyaliteit is een gegeven en kan niet worden verbroken.

Wij kunnen concluderen dat een kind van nature loyaal is naar zijn ouders toe. U kunt zich voorstellen dat er problemen kunnen ontstaan op het moment dat ouders gaan scheiden. Een kind wil en kan niet kiezen tussen zijn ouders… Het is zeer schadelijk voor een kind wanneer de ouders hier toch, al dan niet bewust, op aandringen, hierdoor ontstaat er bij uw kind een innerlijk conflict, hetgeen Nagy aanduidde als “loyaliteitsconflict”. Een dergelijk conflict kan leiden tot psychosomatische klachten. Om dit alles te voorkomen is het van belang om uw kind ruimte te bieden voor de loyaliteit naar zijn ouders; vraag of uw kind het naar zijn zin heeft gehad, als hij/zij bij de andere ouder is geweest en wees blij als hij/zij een fijne dag heeft gehad, praat niet negatief over de andere ouder, moedig uw kind aan om in contact te blijven met de andere ouder.

Ook hier zullen wij tijdens onze gesprekken bij stil staan en u waar mogelijk ondersteunen.

De invloed van een scheiding op kinderen

Met deze campagne wil SIRE ouders bewust maken van de consequenties van een scheiding voor hun kinderen, en helpen om een scheiding vanuit het oogpunt van de kinderen goed te laten verlopen.