Alimentatie

Alimentatie is een bijdrage in de kosten die iemand heeft om te kunnen leven. Het gaat om een bedrag dat u regelmatig krijgt of moet betalen. Als u niet genoeg inkomsten hebt om van te leven, kunt u alimentatie krijgen. U moet alimentatie betalen als u een onderhoudsplicht hebt voor een ex-partner of kind. En deze persoon heeft niet genoeg geld om van te leven.

Wie heeft een onderhoudplicht en alimentatieplicht?
• Getrouwde en geregistreerde partners;
• Ex-partners;
• Ouders voor hun kinderen.

Getrouwde en geregistreerde partners
Bent u getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap? Dan moet u elkaar onderhouden. U betaalt allebei voor de kosten van het huishouden. U kunt daar in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden andere afspraken over maken. Deze afspraken kunt u later nog veranderen. Dat moet u dan alleen of samen aan de rechter vragen.

Ex-partners
Als u officieel uit elkaar gaat, houdt de onderhoudsplicht niet op. Hebt u niet genoeg inkomsten? Dan moet uw ex-partner meestal alimentatie betalen. Dit moet totdat u met iemand anders trouwt of een geregistreerd partnerschap sluit. Ook als u gaat samenwonen met een ander alsof u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, stopt de alimentatie.

Ouders voor hun kinderen
Ouders moeten voor hun kinderen de kosten van de verzorging en opvoeding betalen totdat de kinderen 18 jaar zijn. Daarna moeten ouders de kosten van levensonderhoud en studie betalen, totdat het kind 21 jaar wordt. Gaat u als ouders uit elkaar? Dan moet u nog steeds samen de kosten voor uw kinderen betalen. U spreekt hier een regeling voor af. De ouder die de kinderen niet verzorgt, betaalt meestal alimentatie voor de kinderen aan de verzorgende ouder. Dit moet totdat de kinderen 21 jaar worden. Het maakt niet uit of u het gezag hebt of niet.

Is uw kind 18, 19 of 20 jaar en heeft het zelf genoeg geld om van te leven? Dan kunt u met uw kind overleggen om de alimentatie te stoppen. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u aan de rechter vragen of de alimentatie kan stoppen.

Meer over dit onderwerp